Multiple Choice Questions of Alcohols & Phenols & Ethers

#Chemistry #JEE #NEET #onlinecourse

1. Among the following compounds, strongest acid is
  (a) H-C = C-H    (b) C6H6    (c) C2H6     (d) CH3OH

2. 1-Propanol and 2-propanol can be best 

    distinguished by
(a) Oxidation with KMnO4 followed by reaction with 

      Fehling solution?

(b) Oxidation with acidic dichromate followed by 

     reaction with Fehling solution.

(c) Oxidation by heating with copper followed by 

    reaction with Fehling solution.
(d) Oxidation with cone. H2SO4 followed by reaction 

     with Fehling solution.

3. The compound which gives the most stable 

    carbonium ion on dehydration is
  (a) (CH3)2CHCH2OH            (b) (CH3)3COH
 (c) CH3CH2CH2CH2OH   (d) CH3CH OH CH2 CH3

4. In the following compounds:

The order of acidity is
 (a) III > IV > I > II                (b) I > IV > III > II
  (c) II > I > III > IV                 (d) IV > III > I > II

5. In CH3 CH2 OH, the bond that undergoes 

     heterolytical change most readily is
  (a) C-C  (b) C-O    (c) C-H   (d) O-H

6. Phenol reacts with Br2 in CS2 at low temperature to 

give
(a) o-Bromophenol (b) o-and p-promophenols
(c) p-Bromophenol (d) 2, 4, 6Tribromophenol

7. In the reaction of phenol with CHCl3 and aqueous 

    NaOH at 343 K, the electrophile attacking the ring 

     is:
   (a) CHCl3      (b) CHCl2      (c) CCl2     (d) COCl2

8. Which of the following is most acidic?

    (a) Phenol                    (b) Benzyl alcohol
    (c) m-chlorophenol    (d) cyclohexanol

9. The correct order of boiling points for primary (1°), 

     Secondary (2°) and Tertiery (3°) alcohols is
    (a) 1° > 2° > 3°           (b) 3° > 2° > 1°
    (c) 2° > 1° > 3°           (d) 2° > 3° > 1°

10. When Phenol is distilled with zinc dust, it gives
(a) Benzene (b) Toluene
(c) Benzaldehyde (d) Benzoic acid

ANSWER : 1.d 2.c 3.b 4. d 5.d 6. b 7.c 8. c 9. a 10.a

Leave a Reply

Your email address will not be published.