Multiple choice “S-Block Elements”

#Chemistry #JEE #NEET #Inorganicchemistry #pradeepsharma

1. CsOH is
 (a) Strongly basic  (b) Weakly basic
 (c) Slightly acidic  (d) Amphoteric.

2. Solvays process is used for the manufacture of :
 (a) NaOH       (b) (Na2CO3. 10H2O)
 (c) K2CO3           (d) Na2O2

3. Alkali metals give a _________________when 

   dissolved in liquid ammonia
 (a) Deep blue solution      (b) Colourless
 (c) Red colour       (d) None of the Above

4. What are Oxo-Acids?
  (a) Acid containing Oxygen
  (b) Acid containing Sulphur
  (c) Acid containing Carbon
  (d) None of the Above

5. In curing cement plasters, water is sprinkled from time to time. This helps in
(a) Converting sand into silicic acid
(b) Keeping it cool
(c) Developing interlocking needle like crystals of hydrated silicates
(d) Hydrating sand and gravel mixed with cement.

6. The substance not likely to contain CaCO3 is
   (a) Dolomite              (b) A marble statue
   (c) Calcined gypsum (d) Sea shells.

7. Carnallite is the mineral of:
  (a) Na  (b) Ca   (c) Mg  (d) None of the Above

8. The wire of flash bulb is made up of:
(a) Mg (b) Ag (c) Cu (d) Ba

9. The basic strength of which hydroxide is maximum
   (a) LiOH   (b) NaOH   (c) Ca (OH)2   (d) KOH.

10. The composition of Sorels cement is
(a) KCl × MgCl2× 6H2O
(b) MgCl2 × 5MgO × (xH2O)
(c) MgCO3 × CaCO3
(d) CaSO4 × 2H2O

Answers :

1.a 2.b 3. a 4. a 5. c 6.c 7.c 8. a 9. d 10.b

Leave a Reply

Your email address will not be published.